top of page

Άσκηση και Ψυχολογία

Άσκηση και Ψυχολογία

Υρώ Ακριβίδη, Fitness Professional, Certified Yoga Instructor E-RYT, RCYT, YACEP

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογία μας

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν μελετήσει το πώς η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική κατάσταση, μελέτες δείχνουν ότι, όταν ασκείστε, έχετε σημαντικά ψυχικά οφέλη.

 

Κατά την διάρκεια αλλά και με το τέλος μιας άσκησης παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό διάφορα είδη ορμονών. Ορισμένες από αυτές τις ορμόνες επιδρούν στην ψυχική διάθεση του ασκούμενου με αποτέλεσμα να τον κάνουν να αισθάνεται ευχάριστα κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της άσκησης. Τα οιστρογόνα είναι γυναικείες ορμόνες που ανεβάζουν την διάθεση και βελτιώνουν την διάσπαση του σωματικού λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης όπως και κάποιες άλλες ορμόνες, οι ενδορφίνες οι οποίες είναι ορμόνες της αντιγήρανσης και anti-stress οι οποίες παράγονται στον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον πόνο καθώς μειώνουν την ένταση και το άγχος.

 

Πολλοί γιατροί συστήνουν την γυμναστική ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών προβλημάτων καθώς επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η γυμναστική μεταξύ άλλων θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό και σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διατηρήσει την ψυχική ισορροπία. Παράλληλα συμβάλει κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους η έντονου θυμού βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί καθώς χαλαρώνει τους μύες.

 

Μερικά οφέλη:

 

Έχετε μια δύσκολη μέρα στο γραφείο; Περάστε λίγο χρόνο στο γυμναστήριο. Όταν ιδρώνετε, το σώμα σας μπορεί ευκολότερα να διαχειριστεί τη σωματική και πνευματική καταπόνηση. Η άσκηση αυξάνει, επίσης, τη συγκέντρωση της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που μπορεί να μετριάσει την αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες.

 

Ενισχύστε τις χημικές ουσίες της «ευτυχίας»: Η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν αισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει ακόμη και τα συμπτώματα όσων πάσχουν από κλινική κατάθλιψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Αρκούν μόλις 30 λεπτά γυμναστικής, μερικές φορές την εβδομάδα για να ενισχύσετε άμεσα την καλή σας διάθεση.
 

Αποκτήστε αυτοπεποίθηση: Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος, το φύλο ή την ηλικία, η άσκηση μπορεί να αυξήσει γρήγορα την αντίληψη ενός ατόμου ότι είναι πιο ελκυστικό.

 

Δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε οι εγκέφαλοί μας εξασθενούν. Η γήρανση και οι εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και χάνονται πολλές σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Η άσκηση ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης του ιππόκαμπου, ενός σημαντικού τμήματος του εγκεφάλου που αφορά τη μνήμη και τη μάθηση.

 

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή λοιπόν, που τη χαρακτηρίζουν η αβεβαιότητα, το άγχος, οι κρίσεις (οικονομικές και μη) και η ψυχολογική αστάθεια, ας βρούμε διαφυγή στην άσκηση και τη γυμναστική καθώς αυτό είναι το θαυματουργό ψυχιατρικό φάρμακο. Άλλωστε, κάτι θα γνώριζαν  και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ

Άσκηση και Ψυχολογία
Gift Wrapped
Gift Wrapped
bottom of page