top of page

Άσκηση και Αναπνοή

Άσκηση και Αναπνοή

Υρώ Ακριβίδη, Fitness Professional, Certified Yoga Instructor E-RYT, RCYT, YACEP

Εσείς αναπνέετε σωστά;

Η αναπνοή τροφοδοτεί με οξυγόνο τα κύτταρα και μέσω της κυτταρικής δραστηριότητας αποβάλει από αυτά το διοξείδιο του άνθρακα. Έχει τέσσερα στάδια: την εισπνοή –γεμίζουν τα πνευμόνια με αέρα-, το εσωτερικό κράτημα του αέρα στα πνευμόνια, την εκπνοή –αδειάζουν τα πνευμόνια από αέρα-, και την άπνοια.

Η σωστή αναπνοή πετυχαίνει οξυγόνωση και υγεία σε κύτταρα, ιστούς, όργανα, συστήματα και κατ επέκταση στον οργανισμό. Φέρνει χαλάρωση, αυτοσυγκέντρωση, και ηρεμία σε νου και νευρικό σύστημα.

 

Σταθείτε λίγο και συνειδητοποιήστε το πώς αναπνέετε. Εισπνέετε από τη μύτη ή από το στόμα; Μέχρι ποιο σημείο του σώματος σας νοιώθετε τον αέρα; Αναπνέετε αργά; Γρήγορα; Κοφτά; Βαθιά; Το πιο πιθανό είναι να μην έχετε ασχοληθεί ποτέ με τον τρόπο τον οποία αναπνέετε. Δεν μπορούμε να μείνουμε παραπάνω από ελάχιστα λεπτά χωρίς να αναπνέουμε, κι όμως όσο οξύμωρο και να ακούγεται στην καθημερινότητά μας το ξεχνάμε.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν κοφτά και ο αέρας φτάνει ως το στήθος τους, δεν καταλαβαίνουν καν ότι ο αέρας μπορεί να φτάσει μέχρι την κοιλιά τους. Εσείς;

Αν προσπαθήσετε να χαλαρώσετε ή αν «τεστάρετε» τον εαυτό σας σε μια στιγμή χαλάρωσης θα δείτε ότι η αναπνοή σας είναι βαθιά, αναπνέετε διαφραγματικά και ο αέρας φουσκώνει την περιοχή της κοιλιάς.

 

Ένα καλό παράδειγμα για να το καταλάβετε, είναι να παρατηρήσετε κάποιον την ώρα που κοιμάται, ή ακόμη καλύτερα να προσέξετε πως αναπνέει ένα μωρό. Σταματάμε να αναπνέουμε σωστά από την στιγμή που μπαίνουν προβληματισμοί στη ζωή μας. Άρα συμπεραίνουμε ότι αναπνέουμε σωστά όταν είμαστε χαλαροί. Όταν κάποιος αγχώνεται ή εκνευρίζεται το πιο πιθανόν είναι να τον παροτρύνουμε να πάρει βαθιές ανάσες για να ηρεμήσεις. Βέβαια δεν είναι και λίγες οι φορές που πάμε να αναπνεύσουμε συνειδητά βαθιά και ζαλιζόμαστε, αυτό συμβαίνει λόγω της υπερυξογόνωσης του εγκεφάλου –δέχεται περισσότερο αέρα από όσο έχει συνηθίσει-.

 

Καλά θα ήταν να αρχίσετε να σκέφτεστε τον τρόπο που αναπνέετε, όσο δεδομένη και να την θεωρούμε την αναπνοή μας αυτή είναι που μας κρατάει στη ζωή.

Προσπαθήστε να εισπνέετε και εκπνέετέ μόνο από τη μύτη, για με αυτό τον τρόπο ο αέρας που εισέρχεται στον οργανισμό είναι πιο φιλικός αφού φιλτράρεται και υγραίνεται. Καθώς και οι αναπνοές σας είναι πλήρης. Μια πλήρης αναπνοή συνδυάζει και τους τρείς τύπους αναπνοής, τη διαφραγματική (στην περιοχή της κοιλιάς), τη πλευρική (στο θώρακα) και τη στηθική (στο στήθος).

 

Αρχίστε να δίνεται εσείς τις ανάσες στη ζωή σας.. έτσι μόνο θα αναγνωρίσετε τη σπουδαιότητα τους και τότε μπορεί να πάρει αξία το ρητό που λέει ότι « Η ζωή δεν μετριέται με τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά με τον αριθμό των στιγμών που μας κόβεται η αναπνοή» γιατί όταν κάτι είναι σημαντικό τότε αναγνωρίζεται και την απώλειά τους…

Άσκηση και Αναπνοή
Gift Wrapped
Gift Wrapped
bottom of page